Followers

Monday, November 16, 2009

Vietnam Trip - Day 3


7th November 2009, Saturday


Today morning call at 630am and we will start our activity today seawal 8:00 am like yesterday. As usual we had breakfast at the hotel.


the same breakfast im having, cuma kali ni ada muffin

sementara menunggu bas untuk bertolak, penjual beg semalam sudah menunggu. Kali ni aku tewas lagi! aku telah mengangkut lagi beg ni, kali ni lagi banyak haha


dan juga yang ini, aku dapat ni semurah 10USD for 4. Just nice, for me, kak itok, mummy and mimi..berebutlah kamu sana


off we go.....


actually hari ni kami akan ke Mekong Delta or My Tho, its 80km from Saigon. A lil bit info from Ah Leong, walaupun distance is not so far but still the journey will takes about 2 hrs sebab in Vietnam, the speed limit is 75km/h in highway...oh si labu labi lalalla..mari lah kita tidur...


oi, bangun bangun, sampai sudah..wah angin yang kuat....


inilah keaddan jetty nya..satu lagi phobia ku..AIR!!!! aku ni ndak pandai berenang...takut kena makan jaws!

untuk mengatasi emosi yang kurang stabil di kala itu, maka I did some shopping. This cap cost only 1USD, aku beli 4 kesemuanya walaupun yang sebenarnya Dragon Ball ada 7 bijik semuanya


inilah Mekong River...just look at the water man...


and we gonna ride that boat to cross to the other side...to the Mekong Delta..kawasan perkampungan diorang


ok, im entering the boat now, no life jacket??? a bit worried


then perjalanan dihiasi dengan air kelapa muda...walaupun tidak sesedap air kelapa Visu but I can still create a smile there..owh, I bought that topi Im wearing for 1USD too..sesuai dgn tema hari ni


aih, Ah Leong jadi ketua pramugara lah pulak...kau memang terrorist


setibanya di sana, kami melawat ke tempat perusahaan coconut candy..how to read the signboard?


The steps:





kelapa dimasak (ntah apa ramuannya) bau tengik!

setelah disejukkan, maka candy tadi dimasukkan dalam acuan ini supaya senang dipotong


aktiviti pembungkusan dilakukan, mak ai..laju gila diorang ni bungkus


candy candy yang siap dipacking..and none of us beli pun....hahaha


sepanjang perjalanan hendak ke dusun buah, terdapat banyak gerai gerai macam pasar tani gitu


ada jual buah..wah lezat!


tapi ini yang aku angkut..a lil bit lacquer wooden box


5USD for 2.kasih sama amoi


then kami disambut leh penduduk tempatan. Look at her hair...kira dia ni paling hot lah di kampung tu (agaknya lah)


wah! and kami juga disambut oleh si doggy yang tengah rilex rilex kepanasan agaknya


menarik tidak pokok ini??? mengalahkan pokok krismas


sekarang ni musim buah mata kucing...wah tidak sabar mau makan


nah, inilah koleksi buah buahan yang dihidangkan kepada kami secara percuma..manis manis semuanya ...enak!


dan juga teh (teh lagi)


sambila makan kami dihiburkan dengan folk songs


kau tinguk penyanyi dia seksi kah tidak?


kalau pakai Ao Dai memang gini...seksi..ketat ketat mesti mau nampak perut


puas dengan hiburan tadi, kami berjalan kehadapan dan telah disambut dengan si ular sawa ini. I'm the 1st 1 to make friends with him


walaupun berat aku masih mampu tersenyum demi untuk menhiasi blogku ini. Si snake ini beratnya 30kg, sudah lah gemuk gatal pulak tu, menjilat-jilat ibu jari ku..yucks


apa kes? mau makan ular kah?


di sini, kami dihidangkan honey tea..yang diletakkan bee pollen
(tujuan promosi)


sambil dihidangkan dengan beraneka junk food
(tujuan promosi sekali lagi..tapi aku tidak beli pun)


after pundi kencing semua penuh..kami pun beredar..untuk mengeluarkan diri dari kampung itu, kami akan melalui sebuah anak sungai yang sempit dengan menaiki sampan


owh! mengerikan...siapa cakap sungai tu ada buaya??? celupar sungguh arghhhh


namun aku tetap mengukir senyuman demi blog aku sekali lagi


jam menandakan tengahari, and tengahari menandakan makan tengahari lah. Ini merupakan makanan tengahari yang kami nanti nantikan semenjak kami berada di tanah air lagi. Cos its stated in the itinerary dan we gonna had "elephant ear fish" for lunch. Yay!!! apalah tu konon...


this is the restaurant called Bach Tung Vien (ntah macam mana mau sebut)


landskap menarik


ini pondok untuk kami bersantapan


ha..inilah kami kami yang sexcited menunggu sang ikan itu


tapi sebelum itu, pelyan restoran telah menempatkan benda ini di atas meja makan kami. Apakah ini? telur dinasour? batu kristal? ntah..jangan sentuh, nanti pecah!


taraaaa!!! here comes the elephant ear fish...masing-masing berebut ambik gambar


ok, cara makannya adalah seperti ini:


this is the rice paper


cut the fish by using the chopsticks


sehingga kelihatan seperti ini..pity u fish


put some vege on the ricepaper

then put the fish, roll it and makan sambil cecah sauce


then menu yang lain:

kenapa mesti ada spring rolls?


dan kenapa mesti ada sayur kangkung?


bunga kobis


anybody knows ini ikan apa? aku panggil ikan jaws..sangat lemak..but for sure its not keli right, or maybe its guppy..haha gotcha! (sepupu si ida yang bela guppy)


sup kunau yang berperisa dedaunan


oh this is heaven, udang bakar...nyaman....


and this is super heaven, soft shell crab..my favourita!!!


and still remeber the dinosaur egg? inilah dia, after dipecahkan, its actually tepung pulut, rasanya manis manis, sedap jugak macam tosai
ok, before we go the nest destination. Masih ingat lagi "elephant ear fish"? Do you realise that its ikan kalui actually? hhaha, bila aku tau its ikan kalui, i straight away text my dad to inform him. and this is how he replied: "macam mana telinga gajah boleh jadi ikan kalui? PALUI punya Vietkong!!" hahahahah aku sudah jadi si bawang merah


ahhh kenyang, tx for the seafood. Sekarang, kami mau balik ke Saigon, so tidur dulu dalam bus cos 2 jam lagi baru sampai


ok tiba di Saigon, kami melawat ke Kilang lacquer (a must buy item), nama kilang itu adalah Phuong Nam. Tidak payah tunjuk gambar factory tu, tidak menarik pun.
kami disambut oleh mamat ni untuk menceritakan proses pembuatan lacquer. ahh...malas aku dengar, bukannya faham pun, ntah apa dia cakap


mula mula tu mother of pearl di potong mengikut design yang ditetapkan


yang ni pulak kalau lacquerware yang menggunakan kulit telur


di tampal lah diatasnya


pastu proses mewarna


then proses melapis dan menggosok (ntah betul kah tidak aku cerita ni)
dan siap! (tiba2 siap)


antara koleksi lacquerware di situ:

pictures and frames


vases


cabinets



handicrafts and others
tapi seorang pun tidak beli hahaha pasal mahal. Here dia jual yang good quality, the layer is thick. but still mahal aku rasa
After that kami singgah sebentar ke Presidental Palace. In the first place kami sepatutnya enter this place, but then everybody sudah excited mau pergi shopping so kami cuma turun untuk ambik gambar jak


kemunculan aku di Presidential Palace


if u noticed, previous entry kurang kemunculan aku. Bukan apa, aku sudah bosan, everytime aku mintak tolong ambik gambar ada jak yg tidak kena. Kaki aku hilang lah, badan separuh lah, goyang lah, view separuh lah, sebab tu aku malas mau ambik gambar. But this time I got Vincent to be my photographer, tp over excited lah pulak dia ambik gambar aku. Setiap kali snap pun mau senget senget..so 80's



cuaca panas, so Ah Leong sugqust us to grab an ice cream...but only few of us yang pergi, yang lain tu takut tidak cukup masa mau shopping haha

we had our ice cream here, yay!


ada sesuatu yang terkenal di sini


this is it, coconut ice cream yang disuggest oleh Ah Leong


best best and yummy! Dalam tu ada ice cream, mix fruits, asam, longan kering and isi kelapa muda. oh heaven cost me 50,000 Dong. tx Ah Leong


finish desserting, we walk to Ben Thanh Market (sebutan BANTAN ok) tempat ni lebih kurang macam Central Market lah tapi tutup awal, pukul 6pm but then malam there will be night market disekeliling market ni

antara barangan yang dijual adalah seperti handbags
kain kain
jeruk jeruk dan macam macam lagi. di dalam ni pun terdapat kedai kedai makan
tapi, tiada apa pun yang menarik minatku untuk membeli. Tapi memandangkan duit Dong aku still banyak, so mau tidak mau aku kena beli barang jugak. At last aku beli kain jak lah
oleh kerana aku obses dengan rama rama, maka i grab this for 10USD.
and this, kain ni panjang cos actually this material is for Ao Dai
ini pulak untuk si mimi
then aktiviti shopingan di sambung ke pasar malam, beginilah keadaannya
sekali lagi, tiada benda yang menarik minat. So aku beli ni jak for Kak Itok yang gila lacquerware
3 pieces cost 95,000 Dong only
wah kaki sudah penat! mana bus kami ni? me and Vincent terasa macam mau round round naik beca, tapi takut ketinggalan bus pulak

sambil duduk tunggu bus, I saw this lady. Wanna know why she's smilling?

sebab teruja tengok Amran. Bukan apa, orang Vietnam kan kecik2, so Amran memang selalu menjadi tmpuan gadis2 di sana ahahha


bus sudah tiba, lega rasanya..perut pun sudah bergendang. Maka kami pun had our dinner at The Four Seasons Restaurant sekali lagi. But this time, the whole group pergi


kami yang penat dan lapar dan kehabisan duit dan rindukan tanah air
menu malam itu:

appeteaser


ayam goreng kunyit


sup sayur

telur masak kicap


asam pedas


salad


our dessert: Bubur kacang hijau
sudah! after dinner terus balik hotel. PENAT! besok mau balik Malaysia yehoooo!!! tapi tengah bingung memikirkan macam mana mau packing..sudah lebih muatan ni....
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

4 comments:

  1. erghhhh ularrr!!! aihhhhhhh ngilu rasa....tp yg ni nda berapa awesome banding ngan day 2. day 2 best boleh main tembak2....heheheh

    ReplyDelete
  2. Eeee... ularrr..... *Lari 100m*

    ReplyDelete
  3. tpt jual kain tu jual mamat mat saleh tu sekali ke?ke itu shop assistant nya?heheh!

    ReplyDelete