Followers

Sunday, February 20, 2011

Bukittinggi Trip-Day 2


12th February 2011, Saturday

Sejuknya cuaca hari ni.....pagi pagi memang sejuk!!! awal pagi sudah bangun, kedengaran suara azan Subuh begitu jelas sekali, cos selang beberapa bangunan ada masjid. Hari ni excited cos kami akan pergi sightseeing lagi. Bukittinggi pasti menjanjikan pemandangan yang indah untuk kami.

sebelum memulakan eksplorasi hari ni, kami disajikan dengan toast blueberry dan teh manis (teh O) dari Orchid Hotel. Simple breakfast yg disediakan oleh Rudy.


destinasi pertama kami adalah Taman Panorama. Untuk melihat Sianok Canyon dan Lobang Jepang.


Panorama Park, entrance RP3,000


Sianok Canyon...soooo beautiful

from here we can see the Mount Merapi and also Mount Singgalang


sungai sianok from panorama park




entrance to Lobang Jepang. I skipped this one cos udah pernah masuk tunnel masa di Vietnam. Seram sejuk jak...only Felicia and hubby yang masuk.


sementara menunggu felicia and hubby masuk ke Lobang Jepang, me and Intan sempat singgah ke gerai gerai souvenirs sambil ditemani beberapa ekor kera yg sangat friendly


worth visit place


after that we continue our journey, and before proceed further, we stopped at Sianok River. Memang cantik dan bersih sungai ni. According to Pak Enk, Sianok tu bermaksud tenang. Memang tenang keadaannya

Sianok River


we continue our journey and stop at one beautiful place called Landia. Which is famous dengan tanaman kayu manis

view of Landia.

kulit kayu manis @ cinnamon


kami sempat membeli belah di kawasan ini. Cuma krepek krepek untuk menghilangkan stress dalam mobil. Bukan apa, kawasan ni bukit bukau. Jalan raya pun sempit dan berputar belit. Memang gerun dibuatnya apabila mobil berada di kawasan cerun...arhghhhhh stress!!! Tapi Pak Enk sentiasa cekap dan menjaga keselamatan para penumpang.


Seperti yang dijanjikan, Pak Enk akan membawa kami untuk melihat Tasik Maninjau. The only place yang aku teringin lihat masa berada di Kuala Lumpur lagi. Untuk ke Tasik Maninjau, kita kena melalui onak ranjau yang berduri. Perjalanan memang memakan masa yang lama dan keadaan jalannya bersimpang siur, mereka menggelar kelok yang berbentuk hairpin. Klu tidak silap kesemuanya ada lebih daripada 40 kelok. So Pak Enk suggest untuk kami melihat panorama Maninjau dari Lawang Top saja. Dan aku bersetuju memandangkan group kami terdiri dari anak anak kecil dan warga emas. Padahal, aku sendiri pun takut hahahah


Walaupun kami akan melihat panorama maninjau dari top. Namun perjalanan memang mencabar. Rasanya kepala lutut memang nyilu melihat cerun cerun dan gawang di bawah. Tapi view tetap cantik sepanjang perjalanan. Setiap area famous dengan kemahiran tertentu. Kalau Lawang, area ni famous dengan tananam tebu.


Sampai di Maninjau, hati berdebar, rasa tidak sabar mau melihat view dengan mata sendiri. Naik beberapa anak tangga memang capek dibuatnya. Tapi setibanya di atas, kelihatan gunung ganang dan tasik yg kaku biru membuatkan aku speechless sekejap.



here it is, breathtaking view of Maninjau Lake





nice piece..garisan putih di permukaan gunung itu terhasil oleh landslide yg berlaku disebabkan gempa bumi 2009.






memang sejuk dan nyaman kawasan ni, tempat ni jugak merupakan kawasan untuk aktiviti paragliding


Joy! kalau ada rumput rumput ni memang sesuai buat acara lompatan



pokok venus, untuk membuat kayu mancis


memang tidak puas berada di Lawang top untuk menyaksikan keindahan Tasik Maninjau. Tapi ada banyak acara dan program lagi yang hendak dibuat hari ni. So kami beredar menuju area tabek patah tapi sebelum tu singgah dulu ke kedai and bengkel sulaman HJ Rosma.







the workshop


the shop and the collections



its after 1pm..tapi kami belum menyantap tengahari lagi. Walaupun berulangkali Pak Enk bertanya samada kami lapar atau tidak, kami tetap menjawab "boleh tahan lagi"...kerna Pak Enk udah berjanji membawa kami ke sebuah restoran yg istimewa hari dengan ditemani ikan loncat loncat. Program lawatan harus diteruskan. Kali ni ke kawasan Tabek Patah, tempat memproses pisang sale (pisang salai) dengan kopi jahe.


this is it, Kiniku Enterprise



macam macam produk boleh didapati selain daripada pisang sale dan juga kopi jahe. Terdapat jugak kayu manis, jus pinang, kerepek balado dan macam macam lagi


bilik penyediaan pisang sale



pisang yg hendak dijemur



inilah dia after dipaket..sedia dimakan



yang ini pulak tempat membuat kopi jahe sebelum dipaket



kopi jahe ni bukan kopi untuk dihidang. Kopi ni merupakan kopi kesihatan yg mostly diminum untuk kesihatan jantung



di kawasan belakang terdapat ruang untuk ngeteh. tempat untuk kita test produk jualan kedai Kiniku



ini teh daun kopi


i had mulberry leaves tea with cinnamon dan jugak pisang sale panas..semuanya gratis!!


one more specialty in Padang is the Jus Pinang with telur




after that kami teruskan perjalanan untuk makan tengahari di restoran yang dijanjikan oleh Pak Enk.


ini dia, Restoran Pondok Flora



tempat makan yang terapung di atas air



dan dikelilingi oleh pemandangan yg indah, dan bisa melihat Mount Merapi from here



paddy worker


bebeks


inilah ikan loncat loncat yg asyik diperkatakan oleh Pak Enk.


kali ni kami ambik paket cuma RP30,000 per person..dan makan sampai habis


ikan bakar yang banyak tulang


after perut kenyang...oppsss sorry, lupa mau promote. Pondok Flora tu memang sangat best, the suasana and also the food, so anyone yg datang, jangan lupa singgah sini ok. sambung balik cerita, so perut kenyang hati senang...sekarang kami sambung balik acara lawatan kami...


Situs Kompleks Prasasti Adit Yawarman-Batu Sanskrit
(cikgu sejarahku mesti sukak ni)


after that kami ke depan sedikit untuk melihat Istano Silinduang Bulan, yang sudah terbakar akibat beda pemahaman...kini dalam proses pemulihan. Sorry no photo hehe...tapi lepas tu kami pergi ke Istano Basa Pagaruyung...klu melawat ni memang tidak sah kalau tiada Istana ;p







This palace pun terbakar sebelum Istana Silinduang Bulan, now its almost 100% complete, So we only managed to visit kawasan luar.




selepas itu, kami teruskan perjalanan, kali ni mau melihat tasik lagi. So perjalanan beronak sekali lagi...pusing pusing turun naik bukit..tapi semuanya berbaloi


we stop at the top to see Lake Singkarak







then after that kami turun ke bawah untuk melihat sunset dan bermain air


Masa tidak mengizinkan, kami pun bertolak balik ke Bukittinggi, tapi sebelum tu Pak Enk mengoffer aku untuk stop by at Pandai Sikek untuk aktiviti shopping. Aku memang pantang ditanya...


bought 2 kain from this shop (a bit pricey but they have different collection)


maghrib at Pandai Sikek


after sampai hotel, me and Intan decided to have dinner di sekitar kawasa hotel. Jalan kaki ke area bawah hotel towards Pasar atas terdapat byk gerai kulinar. Pelbagai jenis juadah disajikan: sate padang, murtabak, nasik goreng, soto, mee rebus, gado gado...




waroeng pilihan kami


my meal. A set of soto padang


intan had murtabak mesir


for drinks, I've ordered jus pukat and jus mango for Intan. Dinner only cost us RP20,000 (12 for food and 8 for the juice)

2 thumbs up!!! 

3 comments:

  1. Mcm mau ke Bkt Tinggi lagi....utk makan2 jak....

    ReplyDelete
  2. lawa betul itu lake...

    mau di like lagi di sini tu...

    *Like*

    ReplyDelete