Followers

Monday, November 9, 2009

Vietnam Trip - Day 1


Hello people...yes I'm back! Without further delay, some of you memang tidak sabar menunggu updates from me right. Sudah lah lama menyepi, tiba tiba, tinggalkan post saying that I'll be going out of the town..kekekeke




Well here it goes:




5th November 2009, Thursday


My flight scheduled at 1420 from Kuala Lumpur to Ho Chi Minh...and we are flying with Vietnam Airlines




19 of us from Aeon Malaysia yang pergi tour ni. It is actually an appreciation for us yang dapat Meritorious Award hari tu. Overall, aku cuma kenal beberapa orang jak, kenal pun tau nama and muka jak, setakat bercakap tu tidak lah pulak. So biasalah tu, first day, memang suasana a bit boring cos masing masing layan diri masing masing, tiada ice breaking session kan...tapi ndak pa la..nanti sampai negeri orang mesti jadi satu geng jugak.



We arrived Saigon Airport kira kira jam 4 local time (Vietnam lambat sejam), this would be the airport...kecik jak, macam airport KK lebih kurang. Tgk lah langit tu, cloudy...so our flight a bit shaky shaky bum bum


then as usual, berkumpul lah kami ni sementara menunggu bas. Cuaca amat panas...and melekit...lagi panas dari KL.




then kami di sambut oleh tour guide kami yang lebih senang di panggil dengan nama manja Ah Leong. Bukan nama sebenar beliau, sebab kalau nama sebenar dia agak sukar untuk dipronounce, silap silap tersebut fuck haaha, so he prefer us to call him Ah Leong.




Mengikut itinerary, kami dikehendaki untuk check in hotel terlebih dahulu...from the airport to hotel tidak lah jauh sangat. so gini lah pemandangannya. Gambar di ambil semasa diriku berada dalam bus ok. kalau blur apa boleh buatlah...






so hows the view? banyak motorcycle rite..that wats make the traffic so busy, most of them are using bikes there. Macam macam jenis, according to Ah Leong, here, tidak perlu ikut lampu isyarat, unless ada polis standing there. Kalau mau follow the traffic light, the traffic lagi teruk. And tips from Ah Leong, kalau mau lintas jalan, just lintas eventho ada banyak bikes and cars, tapi yang penting walk slowly, jangan berlari. they will give you way ;P ok kewl


this is interesting, so far belum ada lagi aku nampak di Malaysia. This is normal, semua cable di situ according to Ah Leong, di Vietnam ni banyak Spiderman hahah


mau tengok labih lanjut????



This is our hotel, we're staying at Windsor Plaza Hotel




The Hotel Lobby




at the concierge



oh, sudah lama aku tidak muncul. Nah inilah dia, muka penat




this would be my room, 1502



besarkan bilik aku, amazed aku




this would be the bathroom





ada bath tub consider cool





rupa-rupanya hotel kami ni 5 star hotel, fuiyooo






Memandangkan masa mengizinkan kami, so aktiviti pertama kami pergi ke Russian Market. Wow, menarik minat....




Kami cuma kena drop in front of Rex Hotel, and Ah Leong ask us to walk to the Russian Market. Kami punyalah mencari mana ni market, then at last aku pulak jadi tour guide. I go and ask one of the people there, and the Russian Market is not a pasar actually. It is located inside this shopping complex at first floor. Ceh!





and this is how it looks like....



you can still find some souvenirs here but a bit pricey, but still can bargain




but at least Im satisfied cos I managed to get my Ao Dai (pronounce as Au Yai), cost me 400,000 Dong



and also few pieces of shirts



Out from the market, sementara menunggu bus to pick us, kami sempat mengambik gambar sekitar Ho Chi Minh City




the opera house



and also the city hall



ok next activity......




aktiviti seterusnya adalah dinner cruise di sekitar Saigon River in Bonsai Cruise





kami amazed and kagum melihat kapal ini. terasa macam titanic lah pulak




but then yang sebenarnya inilah nakhoda kami heheh, yang penting ada Dragon




lalu kami disambut dengan maharaja dan maharani..jangan salah sangka...their not Vietnamese...semuanya import from Philipines haha




kami diberi cocktail untuk menghilangkan rasa dahaga





appetizer lah konon






makan malam adalah secara buffet, mari lihat menarik atau tidak
























so, macam mana??? menarik kah?








memandangkan buffet itu non halal, so kami disantapkan dengan makanan halal yang ditapau dari luar..inilah diantaranya....




ini bukan sayur, ini sejenis bunga, ntah lah bunga apa..manis rasanya..ketara kena tapau, dihidang pun masih ada shape 4 segi tapau haha







shrimp roll, ok lah tapi sudah sejuk , so lembik lah




ini pulak lala, rasanya manis gila




sup fishballs bersertakan peria..sangat cair





this is dagin masak manis, aku yang namakan sendiri sebab manis gila





dan nasi yang amat sedikit. this one kena share ok, not for 1 person




dan sambil makan kami dihiburkan dengan bermacam macam persembahan, live band pun ada

ini pembukaan majlis


kemudian, si maharaja and maharani tadi datang


dan memberi kami door gift (but the door gift untuk perempuan sahaja, haha)



inilah pemberian maharani tadi, sebentuk keychain



diteruskan dengan persembahan mengetuk batu seberat 75kgs (this one macam xylophone la)



tarian lilin


tarian apa ni?? aku sudah lupa, but after that I volunteered myself untuk menari bersama diorang, wakil Aeon lah konon..sorry, photo dalam camera org lain..dup dap dup dap jantungku cos takut kaki tersepit


belly dancing pun ada jugak....macam macam lah..






di situ jugak terdapat perkhidmatan back and shoulder massage, kalau mau foot massage pun boleh and its free. Cuma kena bagi tips sahaja


kami cruising lebih kurang 2 jam. The view, tidak lah menarik sangat cos Saigon tidaklah banyak bangunan tinggi and lampu lampu..







so the view gelap sahaja and most of the time we can only see kapal kapal kontena haha




I got this as a souvenir for myself, cost me 6USD..ok lah untuk kenangan walaupun frame tu murahan.








after Bonsai Cruise, kami balik hotel..tomorrow ada activity yang mencabar

7 comments:

  1. wuwuwu... sedihnya tgk makanan x halal yg nampak ledzat tu ;'( hehehe...

    ReplyDelete
  2. sayang nya tak da makanan halal... Tapi so far interesting jugak tempat2 tu..

    Aku suka itu ao dai.. (Mau kena kurus baru boleh pakai tu) kekekekek... Hubby ku cakap, tiada size besar tu..coz org vietnam semua kurus2...hahahaha...

    ReplyDelete
  3. cath, tidak apa, itu ao dai boleh panggil tu tukang jahit datang hotel measure badan.within 24hrs siap tu..price depends on the material

    ReplyDelete
  4. Kaya pulak Aeon taja sampai sini, aku nak ajak dorang wat lawatan ke Desa Tebrau pun payah.

    Makanan Vietnam mcm amatlah tidak menarik. Best lagi g Sungai Petani nanti,hehe.

    ReplyDelete
  5. hai, nak tanya..tapau food pastu mintak diaorg hidangkan ke mcm mane?

    ReplyDelete
  6. yang tu semua pakej...diorang asingkan halal n non halal...diorang akan hidangkan la

    ReplyDelete